Flerfamiljshus har blivit ett sätt att leva

Eric Tour och Nina Persson har nyligen gjort i ordning sin andra flerfamiljsvilla. De köade i tjugotvå år innan de fastnade för villan med två extra rum i en förort till Stockholm.

Eric Tour vänder vant de spröda hemmagjorda köttbullarna på sin 60-centimeters Electro Helios-spis. Nötkött, smör och lök lierar sig med kokt potatis och rårörda lingon. Droppar från flaskor och burkar med animaliska fetter och ketchup får fullborda verket.

– Vi lagar mycket mat sedan tidigare, men under varje vecka snappar man upp nya smaker. De här potatisarna köpte vi på ICA förra veckan, säger Eric och korkar upp en flaska Foot Of Africa, tillverkad i Sydafrika. Enligt den systembolagsanställde studenten som sålde honom flaskan ska den passa utmärkt till all sorts mat.

Den vita kökskåpan från Franke suger effektivt upp aromerna de tre meterna upp till taknocken, för att sedan sprida väldoften till vardagsrummet.

– På originalritningarna gick vardagsrummet ut en bra bit över köket. Men har man över sex kvadratmeter i tv-yta, vill man ju bygga bort så lite rymd som möjligt, säger Nina Persson och blickar ut över sina 75 kvadratmeter.

Paret har själva varit med och projekterat, från slitet och oborstat till färdig parkett. Precis som inför färdigställandet av deras tidigare trerummare i Flemingsberg.

– Vi visste precis vad vi ville ha den här gången. Ett kök, en trappa, många ljusinsläpp och veranda i söderläge. Men det tog nästan tjugotvå år att köa till det perfekta objektet, berättar Nina.

I samband med verandabygget upptäcktes ett outnyttjat schakt. Trots att en stor bastu redan fanns i det gemensamma utrymmet, valde paret att inrätta en helt vanlig jacuzzi och dusch. Precis som i sovrummet hör man musik från grannarnas högtalarna genom de oblattunna väggarna mellan hushållen.

Ytterligare en bonus blev bygglovet för ännu en veranda, belägen på en del av tomten som de trodde tillhörde grannen. Här är det mest Eric som håller till för att tillreda egenfångat i Weber-grillen.

Efter sina elva år tillsammans har Nina och Eric utvecklat en i det närmaste synkroniserad dygnsrytm; sex på morgonen till tio på kvällen och på fredagar och lördagar efter Idol.

– Vi har också lärt oss att inte stressa fram barn och lyxprodukter. Det är till exempel först nu som vi beställt massagestol. Det blev betongskivor på stålben från en svensk formgivare, säger Nina.

Den fasta inredningen är diskret men sofistikerad. Vitvarorna i köket kommer från Cylinda och i badrummen står vita Gorenjepjäser från Slovenien. Till andra exklusiviteter hör surroundsystemet med fem ”screamers” och en elektriskt styrd subwoofer. Genom en stor låda under soffan exponeras häftiga baseffekter under filmer som Pirates of The Caribbean 2 och The Rock. När filmen är slut sätts surroundsystemet i stand by.

Under sina många resor har paret plockat på sig mycket souvenirer som lyser från bokhyllan. En samling har fått sin plats på barnstolen intill köket. Här tronar en vacker akrylmålning från Kreta och den vinkande katten Maneki Neko, som enligt det thailändska resebolaget är en symbol för välstånd. Enligt Wikipedia ska den lilla figuren bringa rikedom och skydda mot tjuvar.

Mark Malmström

Läs även det här

20 kommentarer

Under Uncategorized

20 svar till “Flerfamiljshus har blivit ett sätt att leva

 1. mark. du är ett geni.

 2. Pingback: Tweets that mention Flerfamiljshus har blivit ett sätt att leva « Mark Malmström -- Topsy.com

 3. Emil

  +1 för realism!

 4. tänk, mark. ibland kan du vara skojig till och med.

 5. Riktigt, riktigt kul. Tack :) /P

 6. Pingback: Flerfamiljshus har också blivit ett sätt att leva | The Viktor Report

 7. Pingback: obehaglig ostreklam och stekta gröna vårlökar « No size fits all

 8. Malin

  Herregud vad roligt! Svårt att driva med en text som redan är en parodi på sig själv, men hatten av för dig. Extra mycket flabb åt Foot of Africa, hahahahahahaha!

 9. Pingback: (DL): Ett sätt att leva « Yourchoir

 10. Jonas

  Hej

  Fantastiskt roligt och genialiskt.

 11. Pingback: Studentlägenhet har blivit ett sätt att leva « Kaffekopp och cigarettrök

 12. H

  extremt roligt och genialiskt, dog av garv

 13. Pingback: Den ofrivilliga parodin har blivit parodierad, and it´s hilarious! « Got a nasty habit called Rock'n'Roll

 14. Pingback: Thérése blogg

 15. Pingback: Alltså… jag kunde inte låta bli. « Ms. N00b

 16. Eric

  Väldigt roligt, galet och skevt. Nästan lika roligt, galet och skevt som originalartikeln…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s